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January 2025 

Happy New Year! 🎉 

 
As we enter 2025, the newly elected TC wishes you a year filled with remarkable 
achievements, unforgettable performances, and the joy of reaching new heights in acrobatics. 
Let's celebrate the passion and determination that unite us in our shared love for this sport.   
Wishing you a year full of success, joy, and memorable performances! 

 

Clarifications, questions, and answers from earlier newsletters remain 
accessible for the upcoming cycle. 
 

Clarification: 
 

1. To receive difficulty for 2 different Top positions of the same box, it is not allowed to perform 
those two static holds from the same category (BOX page 15 General Rules) one after 
another without anything (e.g., motion of the base) in between. 
 
Example: Mount to Mexican 3" and then deep Mexican 3 ".  
 
    3”  3”    3”   3” 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

2. Q: Is a mount performed without a turn or with a turn considered a different element, even if 
it is the same box with the same ID? 
A: No, each mount (each box) can be performed only once during the whole exercise. 

 
 
3. Q: The base(s) must start the motion before the top starts a motion. What does the DJ do for 

the element if this does not occur, and instead, the top starts to move first? 
A: In a motion or transition of the base(s) you receive the difficulty of the START position of 
the TOP. This means the TOP must be in a position of value at the moment the motion of the 
base(s) starts.  
If the TOP is not in the Static position of the previous Static hold, they loses the value of the 
static hold of the top during the motion transition. 
 

4.   Q: In a transitional pyramid, if the top maintains the same position throughout the transition 
and at the end of the transition moves to another position, the value of the top's motion is seen 
in the difficulty group of the first base pyramid or the difficulty group of the second base 
pyramid (since this is where the top motion is made)?   
A: The value of the motion of the top is determined by the value of the BASE position on which 
the TOP is performing the motion, in this case, the second one. 

NO 

YES 
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5.   Q: If there is a fall during a transition and the 2 pyramids are of the same category, can they 

rebuild the second base pyramid? 
      A: No, because it is a repetition of the same category. 
 
 
6.   WG base positions with the middle bending backward.  

A: This is not considered a new element, but the FIG ACRO TC  
decided that it would receive a +1 V as a general principle. 
 
 

7.   Q: For category 2 pyramids, when the middle acts as a top and holds a position for 3 seconds, 
does it count for the number of repetitions of skill during the whole exercise?  

      A: If the top and the middle perform the same skill at the same time, then this is counted as 
ONE element, and both get the value for the position. However, if the top and middle perform 
the same skill at different times then it is counted as TWO elements – both receiving difficulty 
value. 

 
 

8.   General principle: When the position of the middle is in the handstand and not printed and 
given a value in the TOD, the position can be reversed and receives the same value as the 
‘mirror’ base position in the associated box and has the same ID coordinates. 
 
Example :  
     = 
 
 
 
 

9.   Base pyramid Pg 63 B9 with V16 (one foot) can also be performed on two feet; ID and Value 
stay the same. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dynamic 
 

10. Q: Does a different element than declared on the TSH count for SR? 
      A: Yes, the exception in 15.6 prevails on the general statement in the chapter of the 

submission of TSH in article 38.8.   
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11. Q: Can a front salto with open legs (i.e., straddle/box splits) be considered a stylistic variation 
of a double pike salto? 
A: Yes – another example would be split legs in the first salto of a double straight. There is no 
change to the philosophy and logic applied, which has been done for more than 30 years. 
 
 

12. Q: Can the position shown below be used as a catch position? If so, would it be identified as 
a “V” finish position?  Variation of bases side by side?   
A: Yes  

 
 

 
 
 

13. Q: Please clarify where the second base’s hands can be in the abovementioned position. Only 
under the support of the foot? Can they be around the ankle or calf? 
A: Can be around the ankles, NOT the calf. 

 
 
14. Clarification  

WG – Swing and cannonball start and finish positions are NOT considered horizontal 
positions.  
 
 
 
 
 

15. Q: Elements with additional push in the last ¾ salto.   
A: The bases can’t hold (support) the shoulders of the Top during the push of the 
TOP. This will be considered additional support with a 0.5 deduction by the E-judges. 
 
 

16. Q: MG – Can the bases catch in the following finish position, and if so, how is the value 
calculated?  
A: Yes 
 
 
 
 
General principle: When the finish position is as indicated above, please use the finish 
position as indicated below for the value of the element BUT deduct the following values from 
those identified depending on the number of rotations.  

Finish Position  
 
              
                   =   
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Artistry 
 

17. Q: Article 36.4: Criteria for evaluation, in terms of the amplitude of performance, says 
"choreographic elements”. Should we judge choreography in execution? 

      A: Choreographic elements, for example: “grand jeté or pirouette or jump with 720° turn”, Yes 
 
 
18. Q: If one or more partners fall in the Choreo at the same time, is it 1,0 or 2,0 points in falls? 
      A: 1.0 point 

 
 
Pre-Youth (11-16)  
 

19. Q: Can they do the elements shown below from Appendix 4? 
         

       
A: YES. Because in the TOD this element is value 10, we added it in the Optional Tables of 
11 – 16 so pairs can perform these elements with the ID of the Pré-Youth Rules. 
 
 

20. Art 4.3The Optional Pyramid may be selected from one of the same categories used for the 
Compulsory Elements. (Not a variant of a compulsory pyramid). 
This means that variants of the compulsory pyramids of the same box in the TOD can NOT 
be done as an optional element. 

 
Examples of pyramids that are considered the same: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21. Q: AG 11 – 16 WG Dynamic – Row 1, box 4 – can the start position also be on the front 
(stomach) as the TOD shows back and front as the same position?  
A: Yes – you can start from either front or back. 
 
 
 

  

9 9 

AG P 16 AG P 17 
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Clarifications following the Intercontinental Judges’ Course 
 

22. Q: When is the additional Difficulty for WP and WG Balance applied for the base lying on the 
floor? 
A: Refer to the examples below 

  
 
 
 

 
 

 

 

 

     Yes extra value      NO extra value     Yes extra value      NO extra value 

 
  
23. Q: On page 7, the flag with legs together received +3. Does the rule for legs together (+1) 

apply?  
A: No, in this box, the flag already has its legs together. 

 
 
24. Q: Is the motion of the base with a turn of 180°, for example, considered the same as the 

same motion without the turn? 
A: NO. The motion of the base with rotation is considered a different element. However, no 
additional value is given when the rotation is without motion up or down. See the examples 
below.  
 

Example 1 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Example 2 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

25. Q: Cannonball +360 (p. 32/A, B, C, D, and E) and cannonball to Diamidov 360 (p. 29/F): Are 
these two mounts considered different?   
A: YES. We consider them different because the opening from the Cannonball to Diamidov is 

performed as a dislocate motion compared with a cannonball +360, where the performance 
should be an inlocate motion (opens oppositely). 
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26. Q: Is the mount on p. 29 E only Disloc, or can it be performed with Diamidov? 
A: NO. This mount is only Disloc. No rotations are allowed. 

 
 
27. Q: In a static pyramid with several static holds (see the example below), can they make a 

second attempt if the top falls? 
               Example:  

 
 
A: Yes, they can, but the difficulty value for the base 
position is given only once, and appropriate TF is applied. 
 
 

28. Q: If there is a fall during a transition and the 2 pyramids are of the same category, can they 
rebuild the second base pyramid? 
A: No, because it is a repetition of the same category. 

 
 
29. Q: Does it allow MG to perform the same mount on different pyramids?  
      Example: Kick into one arm. 
 A: Yes. The restrictions concerning the repetition of mount only apply to Pairs. So, for MG, 

the same mount is allowed on different pyramids. 
 
 
30. Q: In M4, only 2 elements with a throw of 1 partner, by 3 acting together, may be evaluated 

for difficulty. Can these 2 elements use the same start point? 
A: YES 

 
 
31. Q: Following Art. 23.4, bullet point 5, please clarify: If one partner performs a dismount and 

another catch, how will this reflect the count for SR or restrictions in landing? 
A: These elements are free of restrictions, regardless of landings or catches. They do not 
count toward landing restrictions or fulfilling the SR concerning catches.  

 
 
32. Q: When we have restrictions, how should we proceed in case there are more than the allowed 

number, for example, 4 links and 4 dismounts?  
A: If more elements or links are performed, those exceeding the allowed numbers will not 
receive a difficulty value. In this case, the fourth one will not receive difficulty credit. 

 
 
 
33. Q: When performing this static pair/group position,          where should the foot/feet of the base 

be placed, and what is the exact spot for the top’s hands to support the base's leg? 
A: The hands of the top should be placed around the calf of the base. If the support is on the 
knee or further down to the thigh, it will be considered additional support, and the E-judges 
should apply a deduction of 0.5.  
The foot /feet of the base should be placed on the Top's sternum (breastbone), as close as 
possible to the suprasternal point. 
 

23 24 253" 3" 3"



 PYRAMIDES! 
 

THE ACROBATIC GYMNASTICS NEWSLETTER – № 1 – 2025 

 

16th Cycle ACRO NL №1 

 
7 

 
34. Q: Should the E-judges penalize additional support in this way of performance? 

A: YES 
 

 
35. Q: If a link is not performed for any reason, will each deduction be applied?  

A: If there is a technical mistake, a penalty should be applied. 
 

 

Pre-Youth (11-16) 
36. Q: Can a pyramid from the compulsory rows be used as optional? 

A: The Optional Elements cannot be taken from the Compulsory Element Table. Following 
Article 4.3, the Optional pyramid may be selected from one of the same categories used for 
the Compulsory Elements but not from the same box in the TOD as the Compulsory pyramid. 
 
Example: 
 

    

ROW 

1 

 

Compulsory - OK Optional - NO 

 
 
 

New element request: 
 
WG Base Position 
 
 

The FIG ACRO TC accepts this base position as a variant of the base 
position on p. 61 – A – 11. 
 
Please include this base position in the TOD as shown below: 
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New Acrobatic Athlete Representative for the FIG Athletes Commission 

 

Former Acrobatic gymnast Lore Vanden 
Berghe (BEL) was elected to the FIG 
Athletes Commission as its representative 
for Acrobatic Gymnastics at the World 
Championships in Guimarães (POR).  

As athletes' representative, Vanden 
Berghe will sit on the FIG Athletes' 
Commission and participate in the 
Acrobatic Gymnastics Technical 
Committee meetings to ensure that the 
athletes' opinions are considered and their 
voices are heard. 

She went on to graduate cum laude with a 
Master in Law from the University of Ghent 
and currently works as an attorney in 
Belgium specializing in Sports Law. 

Her mandate began on 1 January 2025 
and will run until 31 December 2028. 

We ask all gymnasts who would like to 
express their views, concerns, or 
questions about acrobatic gymnastics to 
contact Lore so she can bring any issues 
raised by gymnasts to the attention of the 
ACRO Technical Committee.  

You can contact Lore at the following 
email: lore.vandenberghe.fig@gmail.com 

 

 

 

Notification: 

A request for formal evaluation by the Acro TC must be submitted by your federation, using 

the official form found in the Tables of Difficulty, to the Acro TC President by email, 

newelementsrequest@gmail.com 
The evaluation request must be accompanied by a detailed drawing including a suggested 
value for the element along with an e-mailed video of the element. 
 
 
 
 
 
 

mailto:lore.vandenberghe.fig@gmail.com
mailto:newelementsrequest@gmail.com
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Calendar of approved FIG Acrobatic Gymnastics Events: 
 

• International Judges Courses 2025 
 

City / Country Dates (1st day/last day) 

ATLANTA (USA) 05/01/2025 - 08/01/2025 

BERLIN (GER) 31/01/2025 - 03/02/2025 

TBILISI (GEO) 08/02/2025 - 11/02/2025 

GOLD COAST (AUS) 14/02/2025 - 17/02/2025 

ALMATY (KAZ) 18/02/2025 - 21/02/2025 

SAO PAULO (BRA) 19/03/2025 - 22/03/2025 

KINSHASA (COD) 05/06/2025 - 08/06/2025 

TBC (IND) 23/06/2025 - 26/06/2025 

TBC (ZIM) 04/08/2025 - 07/08/2025 

 
2025 

• 13th European Age Group Competitions - Luxembourg (LUX) 10-13.04. 2025 

• Junior European Championships & 32nd European Championship - Luxembourg (LUX)    

16-20.04.2025 

 

• World Cup Puurs-Sint-Amands (BEL) 06-08.03. 2025 

• World Cup Burgas (BUL) 30.05.–01.06.2025 

• World Cup Baku (AZE) 13–15.06. 2025 

• World Cup Aalen (GER) 19–21.06.2025 

• World Cup Rzeszow (POL) 27–29. 06. 2025 

 

• The World Games - Chengdu (CHN) 8–10.08.2025 
 

 
 
Please distribute the information above to your coaches and FIG Brevet judges. 
 
 
Respectfully, 

Nikolina HRISTOVA 

President FIG ACRO TC 


